Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το κακό μνημόνιο και η αποτυχία του

Ακούω συχνά, και πρόσφατα στην εκπομπή του Λαζόπουλου, ότι το μόνο το μόνο που μας έφερε το πρώτο μνημόνιο ήταν το δεύτερο. Ίσως είναι ωραίο σαν αστείο. Όμως αν το σκεφτεί κανείς φαίνεται άδικο.

Εφαρμόστηκε το πρώτο μνημόνιο για να δούμε αν απέτυχε; Για παράδειγμα, άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα; Όχι, ίσως των φορτηγών - αλλά και αυτό έγινε πρόχειρα. Έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως με τη μείωση των εξόδων και εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης; Όχι, έγινε προσπάθεια αύξησης των εσόδων με άδικη οριζόντια υπερφορολόγηση.

Όταν μία συνταγή (το μνημόνιο) δεν εφαρμόζεται πλήρως μπορείς να πεις ότι φταίει η συνταγή; Αν σας έδινε ο γιατρός μία θεραπεία και δεν την εφαρμόζατε πλήρως, θα έφταιγε η συνταγή και ο γιατρός ή εσείς;

Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, στην περίπτωση του μνημονίου και της πρώτης δανειακής σύμβασης δεν υπήρχε κανένας γιατρός (οικονομολόγος στην περίπτωσή μας) που να πιστεύει αυτά που λέγανε, δηλαδή ότι σε λίγα χρόνια θα ξαναβγούμε στις αγορές...

Εν τέλει, γιατί ο κόσμος θεωρεί ότι το μνημόνιο απέτυχε; Γιατί θεωρεί ότι το μνημόνιο είναι μόνο οι μειώσεις και οι φόροι. Δεν έχει κι άδικο, μόνο αυτό έγινε με το μνημόνιο, αλλά να ξεκαθαρίσουμε τουλάχιστον ότι οι λεπτομέρειες της συνταγής ήταν καθαρά επιλογή της κυβέρνησης. Η τρόικα έθεσε το στόχο: μειώνετε το έλλειμμα κατά ένα ποσοστό. Πρότεινε και τον τρόπο. Η κυβέρνηση όμως δεν ακολούθησε τον τρόπο, βρήκε την εύκολη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου