Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Καταγγελία του μνημονίου: καλό ή κακό

Η λαϊκίστικη άποψη της καταγγελίας του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, θεωρήθηκε από πολλούς ως μία κίνηση που θα διώξει την Ελλάδα από το ευρώ και ίσως και από την Ευρώπη.

Όμως, αυτή η ακραία άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανάγκασε πολλούς να αναρωτηθούν, μήπως τελικά υπάρχει κάποιο δίκιο στην αγανάκτηση των Ελλήνων που ψηφίζουν κόμματα τα οποία έχουν τέτοια συνθήματα.

Σίγουρα η καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης θα φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα. Δεν μπορεί όμως κανένας να με πείσει με λογικά επιχειρήματα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απαραίτητα καλό για τη χώρα, γιατί απλά η περιοχή αυτή είναι αχαρτογράφητη. Προσωπικά όμως δε μου αρέσει να βαδίζω σε αχαρτογράφητες περιοχές με ηγέτες που ανατράφηκαν από το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα.

Πάντως όπως το έχω καταλάβει η δανειακή σύμβαση είναι το νομικό χαρτί που μας δίνει τα χρήματα. Αν το καταγγείλεις, ουσιαστικά λες όχι στα χρήματα. Το μνημόνιο είναι η συνταγή που δίνουν οι δανειστές και πρέπει να εφαρμόσεις, ώστε να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Το πρόβλημα με τις δύο δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα είναι ότι έχουν όρους που φαίνεται ότι θίγουν την εθνική κυριαρχία.

Το πρόβλημα με τα μνημόνια είναι ότι ένα τμήμα της συνταγής δε το εφαρμόζουμε (δεν κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη) και ένα άλλο τμήμα της είναι λάθος (αυτό που λέει για λιτότητα, για μέτρα που δε θα φέρουν την ανάπτυξη).

Να τα καταγγείλεις ή να τα διαπραγματευτείς; Ψηφίζω το δεύτερο και νομίζω ότι και ο κ. Τσίπρας το ίδιο ψηφίζει, ευτυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου