Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μία λύση βασισμένη στον πληθωρισμό

Δε λέω ότι είναι εφικτό ή σωστό αυτό που προτείνω, απλά μου άρεσε ως ιδέα και είπα να τη δημοσιεύσω.

Έστω ένα κράτος με δικό του νόμισμα, μόνο η κεντρική τράπεζα του κράτους (πλήρως κρατική και ελεγχόμενη) έχει το δικαίωμα να "τυπώνει" χρήμα. 

Το κράτος ελέγχει το συνάλλαγμα.

Καταργεί όλους τους φόρους, εκτός από τους φόρους σε ακίνητα, χρυσό και ότι μπορεί να αποθηκεύσει χρήμα που να αποφύγει τον πληθωρισμό.

Το κράτος "τυπώνει" όσο χρήμα χρειάζεται για να καλύψει μισθούς, συντάξεις και έξοδα.

Ο πληθωρισμός "φορολογεί" τους πάντες ισόποσα. Ο φόρος σε "αποθηκευτικές λύσεις" (όπως ακίνητα και χρυσό) χρειάζεται ώστε να μην καταφύγουν όλοι σε αυτές τις λύσεις.

Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο σύστημα στη πραγματικότητα μπορεί να δουλέψει, αλλά σε συνθήκες θεωρητικού φιλοσοφικού πειράματος νομίζω ότι απλοποιεί πολύ τη καθημερινότητα και καταστρέφει το χρήμα ως υπέρτατη αξία.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως θα ελεγχθεί ο καθημερινός πληθωρισμός (από το σπίτι έως το κατάστημα μην αυξηθεί το κόστος ή από την πληρωμή μου αρχές του μήνα μέχρι το τέλος του να μην έχω χάσει σημαντικό ποσοστό των χρημάτων μου), αν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα (π.χ. επιτρέπονται αυξήσεις μόνο κάθε τέλος μήνα) δε βλέπω κάποιο άλλο πρόβλημα (πάντα εντός θεωρητικού φιλοσοφικού πειράματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου