Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι συκοφάντες έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση;

Διάβασα ένα άρθρο του κ. Διονύση Γουσέτη στο οποίο ανέφερε το παρακάτω:
"Γνωρίζω την αντίδραση μερικών φίλων, ότι και οι συκοφάντες έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση."

Βάσει αυτού, αναρωτήθηκα αν πρέπει οι συκοφάντες να έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι όχι, γιατί απλά χωρίς συκοφαντίες ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.

Αν η συκοφαντία ορίζεται ως ψευδή κατηγορία, η οποία διαβάλλει κάποιον, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο συκοφάντης γνώριζε τη στιγμή που το έκανε ότι ήταν ψευδής η κατηγορία. Γιατί αν δε γνώριζε τότε δε μπορούμε να τον καταδικάσουμε, δεν είναι σωστό να καταδικάζεις κάποιον που τη στιγμή της πράξης δεν ήξερε ότι έσφαλε. Αυτό όμως από μόνο του δίνει άλλοθι στους συκοφάντες: θα λένε "συγνώμη δεν ήξερα".

Όσο το σκέφτομαι, το να μην έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση οι συκοφάντες ακούγεται ουτοπιστικά ωραίο. Δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. Οπότε αν θέλουμε ρεαλιστική λύση είναι να μάθουμε (αχ αυτή η έρμη η παιδεία όλα καλείται να τα λύσει) στα παιδιά να προστατεύονται από τις συκοφαντίες είτε είναι εναντίον τους είτε εναντίον τρίτων.

1 σχόλιο:

  1. Θανάση μην ξεχνάς ότι και η μαγνητοσκόπηση υπαλλήλου που τα "παίρνει" είναι πλέον παράνομη. Άρα συκοφαντεί αυτός που ανακοινώνει τέτοιο υλικό. Δεν θα έπρεπε όμως να μπορεί να το αναρτήσει; Επίσης μια κατηγορία απιστίας προς την υπηρεσία - η αγαπημένη των Ελλήνων - (όλοι ξέρουμε τέτοιες αλλά ελάχιστοι τολμούν να τις καταγγείλουν γιατί θα εκτεθούν ή γιατί δεν έχουν στοιχεία) σπάνια γίνεται γνωστή λόγω της λογοκρισίας και του φόβου.
    Σε ένα σύστημα όπου οι καταγγέλλοντες βρίσκονται μπλεγμένοι - βλέπε περίπτωση Σπινέλη - δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία ή όχι. Γιατί ναι μεν μπορεί κάποιος ανώνυμα να καταγγείλει τα κακώς κείμενα αλλά μπορεί και η εξουσία να συκοφαντεί με τα ΜΜΕ ανθρώπους που την "ενοχλούν" - βλέπε περίπτωση Τζήμερου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή