Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η πραγματική δημοσιογραφία πεθαίνει;

Είναι βαρύς ο τίτλος, αλλά έτσι αισθάνομαι. Έχω τρομερό εκνευρισμό. Διάβασα μέρος από ένα σημερινό άρθρο για τον κ. Θάνο Τζήμερο (Πρόεδρο του κόμματος Δημιουργία, Ξανά), με τίτλο "Όσοι δεν ήξεραν, ας μάθουν" το οποίο δημοσιεύεται στο site "Κουτί της Πανδώρας".

Παρότι το άρθρο προσπαθούσε να με πείσει ότι είναι λάθος να εκφράζετε ο κ. Τζήμερος με άσχημους χαρακτηρισμούς για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, δεν τα κατάφερε.

Όμως διάβασα και το παρακάτω:
"Για το Σύνταγμα:
«Του Συντάγματος του 1975, αυτού του εκτρώματος που ακόμα μας καταδυναστεύει»
Το Σύνταγμα και όχι κάποια άρθρα του."
[Το κείμενο εντός των εισαγωγικών « » είναι του κ. Τζήμερου, το υπόλοιπο του αρθρογράφου]
Με λύπησε που ο κ. Τζήμερος, ο οποίος μου είναι συμπαθής, είπε τέτοια πράγματα. Είπα, λοιπόν, να το ψάξω λίγο παραπάνω. Έτσι βρήκα το άρθρο του κ. Τζήμερου "Πόσο ηλίθιους μας περνάνε" στο οποίο αναφέρεται και η επίμαχη φράση. Παρακαλώ, διαβάστε όλο το παρακάτω κείμενο (το πήρα με αντιγραφή και επικόλληση από το άρθρο του κ. Τζήμερου - αν θέλετε διαβάστε και ολόκληρο το άρθρο) και μετά θα σας ρωτήσω.
"Το σπιθαμιαίο ηθικό τους ανάστημα φυσικά δεν προέκυψε τώρα. Η σύνδεση με τους μισθούς των δικαστικών ήταν πρόβλεψη του Συντάγματος του 1975, αυτού του εκτρώματος που ακόμα μας καταδυναστεύει. Από τότε ήταν «κιοτήδες». Αντί να ορίζουν οι ίδιοι τον μισθό τους και να τον υπερασπίζουν με τις πράξεις και τις ικανότητές τους τον συνέδεσαν με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου. Κουτοπονηριές, τα λαμόγια, μια ζωή: δεν αυξάνω τον μισθό μου – αυξάνω τον μισθό του δικαστή και – τι να κάνουμε – συμπαρασύρομαι! Καημένα, ανυπεράσπιστα, βουλευτάκια που σας παρέσυρε το ρέμα των αυξήσεων!"

Εσάς σας φαίνεται να αναφέρεται σε ολόκληρο το Σύνταγμα; Σε περίπτωση που ήθελε να το κάνει αυτό δεν καταλαβαίνετε κάποιο λογικό λάθος; Μιλάει για κάτι συγκεκριμένο και ξαφνικά, με λίγες λέξεις, θέλει να πει ότι το Σύνταγμα είναι έκτρωμα; Και μετά ξαναγυρίζει στο συγκεκριμένο;

Όχι, κυρίες και κύριοι. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τζήμερος με το "αυτού του εκτρώματος" αναφέρεται στην "πρόβλεψη" στην οποία και εναντιώνεται δικαίως (δεν ξέρω αν δικαίως τη χαρακτηρίζει έκτρωμα - αλλά αυτό, προς το παρόν, δε με ενδιαφέρει).

Αυτό όμως τι μου λέει για τον κ. Χρήστο Γιαννίμπα που έγραψε το άρθρο στο "Κουτί της Πανδώρας";
Ότι μεταφέρει τμήματα προτάσεων του κ. Τζήμερου εκτός του υπόλοιπου περιεχομένου τους, γεγονός που αλλάζει εύκολα το νόημά τους.
Και βέβαια τι άλλο κάνει;
Δεν δίνει την πηγή από όπου πήρε το κάθε κομμάτι, για να μπορεί ο αναγνώστης του αν θέλει να το δει με τα μάτια του.

Κρίμα, είχα πολύ καλή άποψη για το "Κουτί της Πανδώρας". Κρίμα. Ελπίζω να το δει κάποιος σοβαρός άνθρωπος για να το διορθώσει.

Δυστυχώς, κ. Τζήμερε έμπλεξες με την μαφία της πολιτικής και μάλλον κάποιοι σε φοβήθηκαν και αντέδρασαν με τον υπέροχο τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν: τη λάσπη, που όταν δεν υπάρχει την εφευρίσκουν.

Τελικά, δε διάβασα το υπόλοιπο άρθρο, ακόμα κι αν παρακάτω λέει 1000 αλήθειες εμένα με εκνεύρισε, με αηδίασε και με έχασε πολύ πριν το τέλος του, σε αυτήν την τραγική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου