Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Γιατί σας φαίνεται περίεργο που ο κ. Παπαδήμος δεν πλήρωνε φόρο στην Ελλάδα;

Κυκλοφόρησε παλιότερα, αλλά κυκλοφόρησε εκ νέου (οπότε το είδα και ξαναθύμωσα) ένα email που αναφέρει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν πλήρωσε φόρο στην Ελλάδα παρά 511 ευρώ για εισοδήματα 2.238.489,04 ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ε, και; Ποιο είναι το περίεργο;

Σας εξηγώ:

Η ΕΚΤ έχει έδρα τη Φρανκφούρτη, άρα σε ποιο κράτος ήταν η εργασία του κ. Παπαδήμου; Στη Γερμανία. Τότε γιατί να πληρώνει φόρο στην Ελλάδα; Δηλαδή, όλος ο απόδημος ελληνισμός πρέπει να πληρώνει φόρο στην Ελλάδα; Θα μου πείτε ότι όλος ο απόδημος ελληνισμός δεν κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. ΟΚ, ο κ. Παπαδήμος έκανε, γιατί; πολύ απλά για να μην το πιάσει το "πόθεν έσχες", για να μη χρειάζεται αργότερα να εξηγεί που βρήκε τόσα λεφτά. Αυτά τα λεφτά όμως είναι αφορολόγητα.

Υπάρχει και το άλλο. Πρέπει οι υπάλληλοι της ΕΕ (ή αντίστοιχα της ΕΚΤ) να πληρώνουν φόρο εισοδήματος;
Όχι!
Γιατί, πολύ απλά, ο μισθός τους έρχεται από χρήματα της ΕΕ, τα οποία προέρχονται από όλες τις χώρες της ΕΕ. Γιατί λοιπόν να πρέπει να πληρώνουν φόρο σε συγκεκριμένη χώρα (π.χ. στο Βέλγιο) όλες οι χώρες της ΕΕ (εφόσον από αυτές προέρχεται το χρήμα). Ούτως ή άλλως, οι χώρες με οργανισμούς της ΕΕ έχουν περισσότερο χρήμα να κυκλοφορεί στην τοπική οικονομία λόγω των μισθών των υπαλλήλων της ΕΕ (εφόσον ζουν και ξοδεύουν εκεί), γιατί να πρέπει να ωφελείται επιπλέον το κράτος; Δεν είναι άδικο, όταν οι περισσότεροι υπάλληλοι της ΕΕ είναι στο Βέλγιο, κι ενώ το Βέλγιο έχει ήδη όφελος από αυτό, να έχει επιπλέον όφελος από τη φορολογία εισοδήματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου