Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Συνεργασία "Δημιουργία, Ξανά!" και "Δράση";

Δε θα διαφωνήσω με τη συνεργασία*1 του κόμματος "Δημιουργία, Ξανά!" και του "Δράση". Υπάρχουν όντως πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ του "Δημιουργία, Ξανά!" (ΔΞ) και του "Δράση" του Στέφανου Μάνου, οπότε η συνεργασία είναι λογική.

Όμως μου φαίνεται εκτός πραγματικότητας, ένα τεράστιο επικοινωνιακό λάθος.

Ας δούμε την προεκλογική πορεία της ΔΞ. Είχε βασικό σύνθημα το "Πολιτική χωρίς πολιτικούς" και τώρα φαίνεται να κάνει στροφή. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι είχαν ως μεγαλύτερο κίνητρο αυτό το σύνθημα. Γιατί ακόμα κι οποιαδήποτε αιτιολόγηση κι αν ακούσουν, όσο σωστές απόψεις κι αν έχει ο κ. Μάνος , εν τέλει αυτά δεν ενδιαφέρουν τον ψηφοφόρο. Του υποσχέθηκαν πολιτική χωρίς πολιτικούς και τον κ. Μάνο ο ψηφοφόρος τον ξέρει ως πολιτικό. Αν ο ψηφοφόρος συμφωνούσε με τον κ. Μάνο, ή ήξερε την πορεία του κ . Μάνου με λεπτομέρεια, τότε πιθανότατα να τον είχε ψηφίσει. Ο ψηφοφόρος δεν έχει τη διάθεση και το χρόνο να του εξηγήσουν γιατί είναι καλή η συνεργασία με τη Δράση. Ακόμα κι αν είχε τη διάθεση και το χρόνο, η ενέργεια της ΔΞ εκεί θα πρέπει να κατευθυνθεί τώρα; Να κάνει ότι δεν έκανε ο κ. Μάνος;

Είναι σίγουρο. Η ΔΞ μόλις έχασε  το βασικό επιχείρημα με το οποίο μπορούσε εύκολα να προσεγγίσει τους πολίτες. Το "Πολιτική χωρίς πολιτικούς" ήταν ιδανικό. Όλα τα φυλλάδια που μοίρασε η ΔΞ αυτό έλεγαν. Όταν οι εθελοντές προσέγγιζαν με ευκολία τον κόσμο αυτό έλεγαν: "Πολιτική χωρίς πολιτικούς". Τώρα τι; Θα πρέπει να ξοδέψει τρομερή ενέργεια η ΔΞ για να δικαιολογήσει τη συνεργασία για τη Δράση.

Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ΔΞ χωρίς τη Δράση είχε πιο πολλές πιθανότητες να μπει στη Βουλή παρά μαζί με τη Δράση. Ευτυχώς (ή δυστυχώς), στην πολιτική η πρόσθεση ποσοστών ψήφων δεν ισχύει. Προ συνεργασίας έβλεπα από 2,5% έως και 5%, τώρα βλέπω από 2% έως 3,5%. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα το δούμε στις 17 Ιουνίου.

Εύχομαι αυτό το λάθος να μην είναι και η ταφόπλακα της ΔΞ. Παρακολουθώ τη ΔΞ πριν γίνει κόμμα και είναι η πρώτη φορά που βλέπω να δρα εκτός πραγματικότητας. Δε με ενδιαφέρει αν το επίσημο πολιτικό σκέλος της ΔΞ ήθελε τη συνεργασία. Με ενδιαφέρει ότι πάρα πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) ψηφοφόροι της ΔΞ δε νομίζω να την ήθελαν (της Δράσης ίσως την ήθελαν περισσότερο) κι ότι πλέον θα είναι πιο δύσκολο να βρουν νέους ψηφοφόρους.

Στις τελευταίες εκλογές ψήφισα ΔΞ, και θα ξαναψηφίσω ΔΞ (ένα επικοινωνιακό λάθος δε θα αλλάξει την άποψή μου). Όμως αισθάνομαι ότι δεν αφουγκράστηκαν τους ψηφοφόρους τους (όχι εμένα). Εμένα με πείθει ο κ. Τζήμερος για τη λογική της συνεργασίας, όμως παράλληλα μου αρνείται το βασικό επιχείρημα στην επιχειρηματολογία μου όταν μιλούσα υπέρ της ΔΞ και ήδη πρέπει να αναλώνομαι μιλώντας για τον κ. Μάνο.

Υ.Γ. Προσθήκη την 22.05.2012
Διαβάζοντας τις απαντήσεις του κ. Τζήμερου στο Facebook*2, δεν άλλαξε τίποτα από τα παραπάνω. Η απόφαση είναι λογική, όμως το "πολιτική χωρίς πολιτικούς" πάει περίπατο. Ευελπιστώ ότι ο κ. Μάνος δε θα είναι υποψήφιος, οπότε θα μετριαστεί το κακό.
Στην πρώτη απάντηση το "Στο προσωπικό μου e-mail κυριαρχούν τα νηφάλια, που λένε πάνω – κάτω: «μπράβο, ξεπεράστε τις διαφορές και προχωρήστε με τις ομοιότητες – αυτό δεν ζητάμε άλλωστε για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα;» Στο FB και στο διαδίκτυο κυριαρχούν τα «ξαναμμένα»: ειρωνικά, επιθετικά μέχρι και υβριστικά." μου δείχνει ότι το "δεν αφουγκράστηκαν τους ψηφοφόρους" που ανέφερα μάλλον είναι σωστό. Νομίζω ότι μόνο οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στον κ. Τζήμερο έχουν τη διεύθυνση email του. Οι πολλοί μπορούν να τον "βρουν" μόνο μέσω Facebook, άρα αυτό μάλλον δίνει πιο καλά το στίγμα των ψηφοφόρων.
Στη δεύτερη απάντηση το "Χωρίς πολιτικούς η Δημιουργία, ξανά!, - με έναν μόνο πολιτικό η Δράση" μου φαίνεται απλά περίεργο το ότι ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει το θέμα, το ότι για πολλούς η συνεργασία με τη Δράση είναι συνεργασία με παλιό πολιτικό (από τους πιο αξιόλογους μεν, αλλά πολιτικό δε) και ότι αυτό δε το θεωρούν "χωρίς πολιτικούς" πολλοί ψηφοφόροι. Δεν με ενδιαφέρει αν το επιχείρημα των ψηφοφόρων είναι πιο πολύ συναισθηματικό από ότι λογικό. Με ενοχλεί που η απόφαση συνεργασίας διαφαίνεται ότι λήφθηκε χωρίς να σταθμίσουν το επιχείρημα αυτό.

Αρχική Ανάρτηση την 21.05.2012

*1 Ανακοίνωση ΔΞ εδώ. Δράση εδώ.
*2 Πρώτη και δεύτερη δημοσίευση. Ελπίζω τα link να παραμείνουν ενεργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου