Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Νεοφιλευθερισμός; Οι αγορές δεν είναι πανάκεια

Όπως έγραψα ήδη, δε θεωρώ ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται. Σύμφωνα με άρθρο που διάβασα παλιότερα (σε αγγλικό site, αλλά δε βρίσκω) ακόμα και ο ο πρόεδρος της FED, Alan Greenspan, παραδέχτηκε το λάθος του, όπως φαίνεται να μας λέει και το euro2day:
"η παραδοχή του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της FED ότι η πλήρης και απόλυτη υιοθέτηση των αρχών της αυτορρύθμισης στην ελεύθερη οικονομία αποτέλεσε λάθος έχει τη σημασία της. "

Η αγορά αν δεν έχει κανόνες δρα ανεξέλεγκτα. Απορώ πως είναι δυνατό οικονομολόγοι να θεωρούσαν (και κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν) ότι μπορεί να αυτορρυθμιστεί. Εγώ όταν ακούω χωρίς κανόνες, σκέφτομαι το παράδειγμα των Νήσων του Πάσχα, όπου σύμφωνα με τη Wikipedia: "Η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων του νησιού και μέρους των καλλιεργειών στο μακρινό παρελθόν όπως και η ιδεοληψία για τη μνημειακή γλυπτική φαίνεται πως οδήγησαν στην οικολογική ερήμωση του νησιού και την κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού".

Όταν δεν υπάρχουν κανόνες τότε υπάρχει μόνο ο νόμος της ζούγκλας, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι το δίκιο του ισχυροτέρου, αλλά το "ότι προλάβουμε να φάμε πριν μας προλάβουν άλλοι", αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου