Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Όμορφες ιστορίες από το Δημόσιο: 7 (νόμοι προμηθειών)

Πόσο εύκολο είναι άραγε για δημόσιο φορέα να προμηθευτεί (π.χ.) μηχανογραφικό εξοπλισμό;

Οι προμήθειες στους ΟΤΑ γίνονται βάσει την απόφασης του ΥΠ.ΕΣ. 11389/93 ("Ενιαίος κανονισμός προμηθειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης" - ΕΚΠΟΤΑ), η οποία στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 ("Προέλευση των προσφερομένων υλικών") αναφέρει:
"3. 'Οταν οι προσφέροντες δεν θα κατασκευάσουν τα προσφερόμενα υλικά, μερικά ή ολικά σε δικό τους εργοστάσιο, εκτός των στοιχείων της παραγράφου 2 που πρέπει να δηλώνονται στην προσφορά, πρέπει να επισυνάψουν σ' αυτή και υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του εργοστασίου, στο οποίο θα κατασκευασθούν τα υλικά με την οποία θα δηλώνει ότι αποδέχεται την εκτέλεση της προμήθειας, σε περίπτωση κατακύρωσης στον προμηθευτή υπέρ του οποίου εκδίδει την υπεύθυνη δήλωση."

Με λίγα λόγια αν θέλεις να πάρεις μία οθόνη και ο προμηθευτής βάσει των προδιαγραφών που θέσεις θέλει να φέρει μία (π.χ.) οθόνη LG, πρέπει να ζητήσει από τον CEO της LG να υπογράψει ότι αποδέχεται την εκτέλεση της προμήθειας. Αισιοδοξώ ότι κάποια εγκύκλιος θα το διορθώνει αυτό, γιατί αλλιώς όλες οι προμήθειες είναι, κατ' ελάχιστο, παράτυπες.

Ευτυχώς που στο υπόλοιπο δημόσιο (εκτός ΟΤΑ) η κατάσταση φαίνεται καλύτερη, δε ζητάμε από τον προμηθευτή να ζητήσει από τον CEO της LG να υπογράψει κάτι, απλά να του έχει μιλήσει βρε αδελφέ και να του έχει δώσει το ΟΚ, για να μπορέσει ο προμηθευτής να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση.

Οι προμήθειες στο υπόλοιπο δημόσιο γίνονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 118/07 ("Κανονισμός Προμηθειών Δημοσίου" -Κ.Π.Δ.)
,  το οποίο στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 ("Καταγωγή των προσφερομένων υλικών και δήλωση της επιχείρησης κατασκευής του τελικού προϊόντος") αναφέρει:
"3. Όταν οι προσφέροντες δεν θα κατασκευάσουν οι ίδιοι το τελικό προϊόν, σε δική τους επιχειρηματική μονάδα, στην προσφορά τους δηλώνουν την επιχειρημα­τική μονάδα, στην οποία θα κατασκευαστεί το προσφε­ρόμενο προϊόν και τον τόπο εγκατάστασής της. Επίσης, στην προσφορά τους πρέπει να επισυνάψουν και υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον φορέα ότι η κατασκευή του τελικού προϊόντος θα γίνει από την επιχείρηση στην οποία ανήκει ή η οποία εκμεταλλεύεται ολικά ή μερικά τη μονάδα κατασκευής του τελικού προϊόντος και ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης αυτής έχει αποδεχθεί έναντί τους την εκτέλεση της συγκε­κριμένης προμήθειας, σε περίπτωση κατακύρωσης στον προμηθευτή υπέρ του οποίου έγινε η αποδοχή.
Προσφορά στην οποία δεν θα υπάρχουν οι ανωτέρω δηλώσεις θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη."

Καλά αυτοί που συγγράφουν τις αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν ρωτήσει την άποψη των ανθρώπων που θα τα χρησιμοποιήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου