Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Προστασία προσωπικών δεδομένων; Έτσι όπως είναι τώρα; Όχι δε θα πάρω

Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μία απάτη, ένα έκτρωμα για να προστατεύονται όσοι εγκληματούν καθώς με πρόσχημα αυτή την προστασία είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλέξεις ενοχοποιητικά στοιχεία.

Μόλις διάβασα το άρθρο του "Εκδοροσφαγέα" στο Κουτί της Πανδώρας και είπα:
"Επιτέλους! Κάποιος ακόμα το ανάφερε!"

Βέβαια και παλιότερα είχαν γίνει αναφορές. Θυμάμαι τη σύγκριση μεταξύ της σύλληψης παιδιού βουλευτή σε επεισόδια και αντίστοιχης σύλληψης παιδιού κοινού θνητού. Στην πρώτη περίπτωση δεν ανακοινώθηκε το όνομα, στην δεύτερη ανακοινώθηκε και ο δημοσιογράφος το σχολίαζε.

Προφανώς και κανείς μας δε θέλει να ξέρει κανένας άλλος (πέρα ίσως των κοντινών φίλων του) προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή μας. Αν μάλιστα κάποιος ξέρει αισθανόμαστε άβολα και μειονεκτικά απέναντί του, λες και έχει κάποια εξουσία πάνω μας. Λογικό. Όσα πιο πολλά ξέρει κάποιος τόσο πιο εύκολα μπορεί να μας κάνει κακό.

Σκεφτείτε όμως. Αν κάποιος όντως θέλει να μας κάνει κακό, να μας εκβιάσει κλπ θα τον σταματήσει ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα; Όχι! Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι (α) τα ξέρει και (β) τα έμαθε με παράνομο τρόπο (π.χ. δεν τα άκουσε από εμάς). Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να το αποδείξουμε είναι να τον ηχογραφήσουμε ή μαγνητοσκοπήσουμε, το οποίο όμως η προστασία των δεδομένων το κρίνει παράνομο...

Άρα τι προστατεύει ο νόμος; Προστατεύει όσους πράττουν παράνομα και η παρανομία τους θα μπορούσε να αποκαλυφθεί, αλλά προσκρούει στο νόμο αυτό.

Ποτέ μου δεν αισθάνθηκα ότι πραγματικά με προστάτευσε ο νόμος. Ίσως μία φορά που με πήραν τηλέφωνο από τράπεζα (για διαφήμιση - όχι επειδή χρωστούσα) στο τηλέφωνο της εργασίας (το οποίο δεν ήταν καταχωρημένο στο όνομά μου) και όταν ρώτησα που βρήκαν το τηλέφωνο μου το έκλεισαν στα μούτρα...

Πως θα ήθελα να ήταν ο νόμος; Όπως είναι, αλλά να μην ισχύει (α) για οποιαδήποτε καταγραφή σε δημόσιο χώρο ή σε χώρο στον οποίο έχει ο καταγραφέας νόμιμη πρόσβαση, (β) για οτιδήποτε αφορά εγκλήματα.
----
Προσθήκη 21.08.2013.
Άρθρο στο "Κουτί της Πανδώρας" ασχολείται με την κλοπή προσωπικών δεδομένων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τελικά, αν όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει τα προσωπικά μου δεδομένα και τι που είναι παράνομο; Απλά δεν προστατεύομαι, κι αν είναι έτσι, καλύτερα να είναι ανοιχτά προς όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου