Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Γιατί η κοινωνία δεν αντιδρά όπως θα έπρεπε στους άδικους νόμους;

Ο κ. Κατρούγκαλος στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη "Ανατροπή" (απόσπασμα της οποίας είδα στο youtube, δε βλέπω την εκπομπή στη τηλεόραση) ανέφερε ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται όταν η κοινωνία αντιδρά και έφερε ως παράδειγμα τις καταλήψεις μαθητών στα σχολεία, για τις οποίες θα έπρεπε να παρεμβαίνει εισαγγελέας, αλλά δε το κάνει (εξαιρέσεις υπάρχουν).

Μου φάνηκε εξαιρετικά λανθασμένη άποψη και καθώς τη σκεφτόμουν διαπίστωσα το γιατί.

Στην Ελλάδα οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Αν εφαρμοζόντουσαν πλήρως και όχι όποτε τύχει, ο λαός θα είχε μάθει να αντιδρά στους άδικους νόμους. Στο παράδειγμα του κ. Κατρούγκαλου, αν σε κάθε κατάληψη είχαμε συλλήψεις, τότε θεωρώ ότι η κοινωνία θα εναντιωνόταν στο νόμο. Τώρα που εφαρμόστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις (δίκαιο δεν είναι να πω κατ' εξαίρεση; και δεν είναι αντισυνταγματικό αυτό;) το πρόβλημα είναι περιορισμένο οπότε και η αντίδραση είναι περιορισμένη.

Υποθέτω ότι πλέον μας έχουν εκπαιδεύσει στο να μην αντιδράμε όταν δε μας αφορά άμεσα (ή κοντεύουν αν το κάνουν). Στις ΗΠΑ ίσως να το έχουν καταφέρει, καθώς έχω ακούσει πάρα πολλά παραδείγματα "zero-tolerance" στα σχολεία εκεί που βγάζουν μάτια και δεν έχω ακούσει για αντίστοιχη αντίδραση και πολύ συχνά ότι γίνεται στις ΗΠΑ έρχεται μετά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου