Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Νέα και ανακοινώσεις με την νοοτροπία δημοσίου

Πρόσφατα μου ζήτησαν να αναρτήσω στο ιστότοπο τα αποτελέσματα για προσλήψεις 8μηνων συμβάσεων. Ο τίτλος που ζητήθηκε ήταν "Αποτελέσματα της ΣΟΧ 2/2013 (8μηνο καθαριότητας)". Αν αποσυνθέσουμε το τίτλο έχουμε καταλαβαίνουμε ότι αφορά "Αποτελέσματα", " της ΣΟΧ 2/2013" τι είναι αυτό και ως δευτερεύουσα διευκρίνηση "(8μηνο καθαριότητας)" με αυτό κατάλαβα. Όταν είπα γιατί να μην είναι το "ΣΟΧ 2/2013" στην παρένθεση μου απάντησε η υπάλληλος ότι αυτό είναι το σημαντικό το άλλο είναι για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Με λίγα λόγια η ονομασία της εσωτερικής διαδικασίας του Δημοσίου, έχει περισσότερη σημασία.

Δεύτερο παράδειγμα (που ουσιαστικά εμφανίζονται πολύ συχνά, σίγουρα θα τα έχετε προσέξει κι εσείς). Οι προσκλήσεις εκδηλώσεων του Δήμου ξεκινάνε: "Ο Δήμαρχος κ. <Όνοματεπώνυμο> του Δήμου <ονομασία Δήμου> και ο αντιδήμαρχος κ. <Όνοματεπώνυμο> <τίτλος αντιδημάρχου> σας προσκαλούν ..." κι αυτό αν είμαστε τυχεροί και δε συμμετάσχει και κάποιος άλλος φορέας (π.χ. Δημοτικής Επιχείρηση), οπότε άντε κι άλλη λίστα με αυτά. Είναι δυνατόν να είναι πιο σημαντικά τα ονόματα και οι ιδιότητες από την ίδια την εκδήλωση; Δεν μπορεί να το υπογράφουν στο τέλος όλοι αυτοί; Η απάντηση είναι "έτσι θέλουν οι αιρετοί". Στην ερώτησή μου, γιατί μπαίνει πάντα η ονομασία του Δήμου - ειδικά όταν είναι στον ιστότοπο του Δήμου, η δημοσιογράφος του Δήμου απάντησε ότι στη σχολή έμαθαν ότι πρέπει να απαντάνε στο ποιος, που, πότε κλπ. Μα καλά, δεν είναι αυτονόητο όταν είναι στον ιστότοπο του Δήμου ότι όταν αναφέρεται ο Δήμαρχος και ο Δήμος; Μπορεί να είναι για εκδήλωση άλλου Δήμου;

Τέλος, σε πόσους ιστότοπους Δήμων βλέπετε στην αρχική σελίδα, φάτσα-κάρτα τη φωτογραφία τους Δημάρχου τους; Ας αλλάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το μήνυμα του Δημάρχου ώστε να δικαιολογείται. Έλεος! Βέβαια, πως θα αναγκάσουν τους επισκέπτες να δουν ποιος είναι ο Δήμαρχος, κάτι που στην εποχή της αναγνωρισιμότητας μετράει.

Θα μου πείτε βέβαια ότι δεν έφερα την αλλαγή, όλα εξακολουθούν να γίνονται όπως γινόντουσαν. Η μόνη μου πενιχρή (αν είναι) δικαιολογία είναι ότι μετά από κάποιο σημείο βαριέσαι να πρέπει να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου