Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Όμορφες ιστορίες από το δημόσιο: 1

Σημείωση: Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, όμως οι καταστάσεις ονόματα κλπ έχουν αλλαχτεί, ώστε να μη φέρουν σχέση με πραγματικά.

Είμαι σε σεμινάριο (εκ μέρους του Δήμου που εργάζομαι) για νέα διαδικασία που έχει ορίσει το υπουργείο. Βάσει σχεδίου η διαδικασία ξεκίνησε πιλοτικά και πλέον έχει ήδη εφαρμοστεί στα υπουργεία και τώρα περνάμε στην εφαρμογή (όχι πιλοτική) στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο εισηγητής, υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει συμμετάσχει από την αρχή στη διαδικασία για το υπουργείο που δουλεύει, μας διαβεβαιώνει ότι έχουν λύσει όλα τα προβλήματα οπότε η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα και εύκολα στους Δήμους. Μόλις μας παρουσιάζει τη διαδικασία οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή, πως θα κάνουμε το ένα ή το άλλο (αφορούν επιπτώσεις που έχει η διαδικασία στη λειτουργία των Δήμων). Καμία απάντηση, ουσιαστικά δεν ξέρει κανείς να απαντήσει, κανείς δε το σκέφτηκε.

Δίδαγμα 1: Στα υπουργεία δεν ξέρουν να σχεδιάζουν. Είναι πολύ βασικό πριν εφαρμόσεις κάτι να το τρέχεις πιλοτικά σε όλα τα πιθανά σενάρια, ώστε να "σκάσουν" τα προβλήματα στον πιλότο.

Δίδαγμα 2: Οι υπάλληλοι των υπουργείων δεν ξέρουν τι γίνεται αλλού. Ειδικά αν σκεφτείς ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, που έτρεξε την όλη διαδικασία, είναι αυτό που λέει στους Δήμους πως θα λειτουργούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου